2019 yılı global bir kriz yılı olur mu? Bazı göstergeleri özet bir yapıda inceleyelim.
İlk olarak Petrole bakacak olursak kritik bir zirveden dönüşte 2008 ve 2014-2015 dönemindeki düşüşlerine benzer bir düşüş başlatmış. Önceki düşüşlerde yaşanan oranlara bakarsak, düşüş bitti diyebilmek için henüz erken, üstelik düşüşün yarısında dahi olabiliriz.
Metal fiyatlarına bakarsak, o da bir düşüş trendinde ve biraz daha gidecek yolu var gibi gözüküyor.
Dow Jones’a baktığımızda 2015 yılındaki düşüş oranına gelmişiz. Ancak bir kriz olursa henüz tam düşüşün yarısında dahi olmadığımız gerçeği yüzümüze vuruyor.
Borsa İstanbul’un görüntüsünde baktığımızda ilk planda 82 binler teknik olarak görülebilecek seviyeler. Ancak 2000 ve 2008 krizlerindeki düşüşlere bakarsak henüz büyük düşüşün yarısında bile değiliz.
Dax’a bakacak olursak, orada da benzer bir görüntü var. Düzeltme hareketi yapıyorsak, biraz daha düşme potansiyelimiz var ancak kriz oluşması çok sert bir hareket oluşumuna neden olacaktır.
ABD merkez bankasının total assetlerine baktığımızda ise ürkütücü bir görüntü mevcut. Özellikle son FED toplantısında bilanço daraltmanın devam edeceğinin söylenmesi ve buna bağlı yol açacak olan doların yokluğu gelişmekte olan ülkeleri kötü etkilemeye devam edecektir.
ABD korku endeksi olarak bilinen VIX’te de durumlar hoş değil. Bu hafta 30’un üstünde kapanış yapmamız, teknik seviyeler açısından algoritmaları rahatsız edebilir.
ABD’nin ayı piyasasındaki istatistikleri ve ortalamaları. Henüz yolun ortasında sayılırız.
Özetle global bir düzeltme sürecinde isek, bu seviyeler üzerinden %5-10 arası bir düşüşten sonra artık pozitif bir döneme girebiliriz. Ancak kriz seviyelerine gelecek isek henüz yolun yarısına varmış değiliz ve 2019 piyasalar için yorucu ve mutsuz geçecek gibi duruyor.
Tabi ki bu yazıda değinmediğimiz çok şey var, her bir enstrümanın bize söylediği şey var, bu yazıda birkaçına bakabildik. Ancak buradaki göstergeler önemli ipuçları barındırıyor ve özellikle küresel büyümenin yavaşlaması beklenen 2019, eğer dikkatli ve temkinli olmazsak, kayıpların yılına dönüşebilir.
Güncellemeler;
4 Ocak: Apple artık dünyanın 4. büyüğü konumuna düştü.
Ve Apple’ın durumu bu tweet, özellikle de şu kısım çok iyi açıklıyor: Just try to take my 3 yr olds iPad away
Apple’ın değer kaybetmesi neden önemli? Apple’ın büyümesindeki yavaşlama ve hatta küçülmesi ABD ve Çin’i etkiler(tedarikçileri üzerinden bir çok şirket de etkilenir), bu da tüm global piyasaları. Nasıl ki 2000’leri dotcom balonu olarak hatırlıyorsak, 2019-2020’i de Apple ile eşleştirebiliriz.
7 Ocak: ABD Çin Ticaret Savaşı
Abd ile Çin arasında yaşayan ticaret savaşının temelini oluşturan veri;
8 Ocak : Amazon artık Dünya’nın en değerli şirketi
Bugünkü ABD borsa kapanışı ile birlikte Amazon dünyanın en değerli şirketi konumuna geldi. Özellikle son günlerde borsalardaki pozitif havaya rağmen yukarı gidemeyen Apple, düşüşü devam ettirecek gibi gözüküyor. Eğerki 2018 son çeyrek bilançosu beklentilerin altında gelirse o zaman Apple için çok ciddi bir aşağı hareket görebiliriz. (Hali hazırda 1 milyar dolarlık şirket değerinden 700 milyon dolara düşmüş olmasına rağmen)
Amazon: $797 billion
Microsoft: $789 billion
Google: $745 billion
Apple: $702 billion
Berkshire Hathaway: $485 billion
9 Ocak : FED bilanço daraltmaya devam ediyor
Globalde uzun süredir her şeyi değeri düşüyor. Özellikle ABD borsalarını Ayı piyasasına sokan düşüşler gördük. Bunda özellikle FED’in bilanço daraltmasının etkisi büyük. Diğer yandan da FED faiz artışına devam ediyor. Bu ikisi birleştiğinde dolar bulmak giderek zorlaşıyor.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]İlgini Çekebilir
Biz Salı İnsanlarıyız.
Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…
Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.