Son günlerde Cambridge Analytica’nın sosyal medya verilerini kullanarak oluşturduğu dijital stratejilerle hem Trump’ın seçilmesi hem de Brexit’in sonuçlanması çalışmalarını yürütmesi dünyanın gündemini kaplıyor.
Bu konuda henüz bilginiz yoksa, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz;
Tabi bu çalkantı Facebook’un veri paylaşımı noktasında sorgulanması ve soruşturma açılmasına kadar giden bir süreci başlattı. Globalde #DeleteFacebook etiketiyle başlayan kampanyalar türedi. Ve sosyal medyanın sonunun geldiği üzerine konuşmalar bolca yazıya konu oldu.
Ancak bu sürece farklı bir açıdan bakmak gerek. Dijital’in ilk zamanlarında Dot-com sürecinden başlayan bir şekilde son tüketiciye yani bize ulaşan ve hayatımıza giren bir çok ürün üretildi. Bu ürünler ekonomi temelinde Amerika ve büyük devletlere bir çok kazanç sağladı ve her bir şirket ömrünü tamamladığında, arkasından yeni teknolojik şirketler geldi. Bu döngü özellikle son yıllarda Apple, Google ve Facebook’un öncülüğünde devam etti.
Sadece bu 3 şirketin ABD borsalarındaki değerlerine baktığınızda teknolojinin sadece kendi alanında kalan bir konu olmadığını, siyaset temelli ekonomik bir araca dönüştüğünü anlayabilirsiniz.
Ancak tüm bu güzel hikayelerin ardından teknolojik şirketlerin son yıllarda bir inovasyon sıkıntısı var. Özellikle Steve Jobs’un ölümünün ardından Apple’ın ortaya yeni bir şey koyamaması, Amazon’un dünyaya açılmada çok da hızlı ilerleyememesi, Facebook’un Whatsapp ve Instagram satın alımlarından sonra fark yaratacak bir ürün çıkartamaması ve Google’ın da benzer sorunları…
Bu yeni ürün sıkıntısı ve hali hazırdaki teknoloji şirketlerinin doyum noktasına gelmesi, ekonomik açıdan alarm veren bir boyuta ulaşmış durumda. Bu nedenle de yeni bir hikayeye ihtiyaç var. Bu hikaye önümüzdeki dönemde “Verinin İnsan Faydası İçin Kullanımı” olacak.
Şimdiye kadar hep yasadışı olarak baktığımız ve önemsediğimiz “özel hayatımızın ve bilgilerimizin güvenliği” konusundaki algılarımızı kırmamız gerekiyor. -ki yeni ürün üretebilelim..
Yeni üründen kastımız ne; Bizim öncelikle tüm dijital verilerimize göre bize sağlıklı yaşam ipuçlarının verilmesi, uygun eş adaylarının önerilmesi, uygun meslek ve şirket önerilerinin yapılması…. İle başlayıp, beynimize yerleştireceğimiz bir çip vasıtasıyla yapay zeka destekli bir düşünme sistemine geçilmesi…
İlk duyduğumuzda kulağa tabi ki uzak geliyor, ancak 10 yıl önce şu an hayatımızda olan konularının kaçı vardı? diye düşündüğünüzde, yukarıdaki konuların aslında çok da uzak bir gelecekte yer almadığını göreceksiniz.
Peki bunun şu anki çalkantılarla ne alakası var?
Siyasette her zaman uygulanan bir süreç vardır;
– Gerçekleştirmeyi planladığın konuyu sızdır
– Konuyu reddet ve tepki göster
– Halkın tepkisini incele
– Konuyu savunan birkaç teorik bilgi ve uzman ortaya çıkar
– Konuyu normalleştir
Yani şu an veri güvenliğinin aslında insan faydası için kullanılabileceği ve şirketlerin verilerimize sahip olmasının kötü bir şey olmadığı konusunda tüm dünyada bir normalleştirme sürecinin başındayız.
Bugünlerde sildiğimiz Facebook’a, yakın gelecekte vücudumuza ekleteceğimiz çip ile geri döneceğiz…
İlgini Çekebilir
Biz Salı İnsanlarıyız.
Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…
Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.