Yapay zeka, robotlar, 3d yazıcılar ile üretim son dönemin en çok konuşulan konularından. Öyle ki devlet başkanlarının da yer aldığı büyük bir kesim yapay zekaya dair çeşitli açıklamalarda bulunuyor, çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Birleşik Arap Emirliklerinde Yapay Zeka Bakanlığı kuruluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin yapay zekayı elinde bulunduran ülkenin ileride tüm dünyayı yöneteceğine dair açıklamalar yapıyor.

ABD ve Çin arasında da yapay zeka yarışında yoğun bir rekabet var. Bu durum ülkelerde yayınlanan makalelerden, patent başvurularından kolayca görülüyor. Çin’de yapay zeka patent başvurularında %200’lük artış görülmüş olması, bunun en net sonuçlarından.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron yapay zekanın teknolojik, ekonomik, sosyal ve açık ahlaki bir devrim olduğunu söylüyor.

Elon Musk, yapay zeka nedeniyle 3. dünya savaşının çıkacağına inanıyor.

 

”Tarihte üç büyük olay vardır: Bunlardan ilki, evrenin oluşumudur. İkincisi, yaşamın başlangıcıdır. Bu ikincisi ile aynı derecede önemli olan üçüncüsü ise, yapay zekanın ortaya çıkışıdır.” -Edward Fredkin

 

Devletler arasında bu yarış sürerken, dünyada üretim, ekonomi, teknoloji konularında neler oluyor?

Yapay zekanın gelişmesiyle faydalı olarak adlandırabileceğimiz gelişmelere bakıldığında;

– Üretim hızı ve verimliliğinin artması,
– Daha kaliteli ürünlerin ortaya çıkması,
– Birçok meslekte insanların yerini robotların almasıyla iş kazaları, hastalıklar ve hataların azalması,
– Hastalıklara ve sakatlıklara çarelerin bulunması,
– Doğal çevrenin korunmasında yeni çözümlerin ortaya çıkması,
– Nitelikli iş gücüne ihtiyacın artması,

gibi maddeler sayılabilir.

Şimdi örneklerle farklı alanlarda ne tür gelişmelerin yaşandığına bakalım;

Çeşit çeşit özelliklerle ortaya çıkan drone’larda taşımayı kolaylaştıracak ve transportation sektörüne yeni bir soluk getirecek kolları olan drone üretimi başladı. Bu drone’lar geliştirildikçe küçük e-ticaret siparişlerinden, büyük ithalat ve ihracat dönüşümüne neden olabilir. Yani dünya küçülüyor, birbirine yaklaşıyor.

 

Yapay zeka ve robotların gelişmesi ile birçok mesleğin kaybolacağı görüşü çok net. Bir örnek olarak polis robotlara bakabiliriz. Sensörleri ve kameralarıyla artık suçluların işi çok daha zor.

 

Bir diğer örneği de robot öğretmenler. Finladiya’da bir okulda, 23 dil bilen ‘Elias’ adı verilen bir öğretmen robot eğitim vermeye başladı. Elias, öğrencilerin beceri düzeyine göre hareket edebiliyor, ayrıca öğretmenler için çocukların gelişimiyle ilgili rapor da hazırlayabiliyor.

elias

 

Üretime gelelim. Tarımda da robotlar sayesinde iş gücünün azalması, verimin artması amaçlanıyor. Öğrenebilen mahsul toplayan robotlar, sürücüsüz traktörler ve daha fazlası ile tarım da robotlara emanet.

 

Peki ekonominin bel kemiği sanayi, fabrikalar, üretim? Burada da yapay zeka ile dönüştürülen sistemler, robotlar ön planda. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu teknoloji aktif olarak kullanılıyor. ABD’de sadece 2017 yılında 250.000’den fazla robotun kurulduğu tahmin ediliyor.

 

Sürdürülebilirlik, çevrenin korunması gibi konularda da teknolojik gelişmeler devam ediyor. Güney California Üniversitesi’nden araştırmacılar, petrol sızıntılarını temizlemeye yardımcı olabilecek materyallerin geliştirilmesi için doğadan ilham aldılar. Ekip, bu amaç için yüzen eğrelti yapraklarının mikroyapı kompozisyonunu yeniden oluşturmak için 3D yazıcılar kullandı.

3d

 

Sağlık alanında devam eden araştırmalara bakıldığında üretilen farklı çalışmalar görülüyor. 3D teknolojisiyle üretilen optik lensler, yine 3D teknolojisiyle üretilen protez el, birçok kişinin hayatını değiştiriyor.

First-pitch-prosthetic-hand

 

Yapay zeka ve robotlardan bahsederken Sophia’yı da unutmayalım. Artık tüm dünyanın tanıdığı Sophia’yı, şimdiye kadar katalog çekimlerinden ünlülerle sohbete kadar birçok yerde gördük. En son Will Smith ile diyalogu ve esprilerine gülmemesi gündemdeydi.

maxresdefault

 

Robotlardaki gelişmeler söz konusuyken Atlas Robot’u da unutmamak gerekir. ABD’li teknoloji şirketi Boston Dynamics, arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak amacıyla Atlas Robot’u üretti. Robot çeşitli fiziksel aktiviteleri gerçekleştiriyor, ters takla atabiliyor.

Boston Dynamics’in dört ayaklı köpek robotu SpotMini ise artık kapıları açabiliyor.

Türkiye’de hala yerli otomobil üretimi tartışılırken ve sonuca bağlanamazken, dünyada 3D yazıcılarla üretilen, elektrikli araçlar gündemde.

 

Dünyada bu tür gelişmeler yaşanır ve aktif olarak kullanılırken, Türkiye’de şu an planlar ve gelecek konuşuluyor. Bu teknolojiler Türkiye’de öncü bir iki üniversite dışında eğitim müfredatlarında yer almıyor.

Dünyada yapay zeka ile ilgili iyimser ve karamsar teoriler sürerken, üretim de aktif olarak devam ediyor.

Sanayi çağına dahi tam olarak geçiş yapamamışken-sanayide halen büyümemiz çok kısıtlı-, yeni düzenin oluştuğu teknolojik çağda çok gerideyiz ve Cari açığımızın her geçen gün arttığı bu ortamda, adapte olamadığımız yeni teknolojiler bizim cari açığımızı daha yüksek bir hızla artıracak. Bu cari artış, paralel olarak kurlara yansıyacak ve enflasyon ile faiz sorunlarını çözemeyeceğiz.

Tüm bu paralel döngünün oluşturduğu ortam yatırımları zorlaştıracak ve Türkiye’nin gelişmiş ülkeler ile arasındaki fark hiç olmadığı kadar açılacak.

Yazı ana görsel kaynağı: https://techcrunch.com/2017/09/28/keep-calm-and-automate-to-unlock-the-opportunity-in-the-vertical-internet-of-things/

Yolun amacı, yolda olmaktır.

Yolda olmak güzeldir, varmak sıkıcıdır.

Biz Salı İnsanlarıyız.

Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…

Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.