2019 yılına girerken, son 12 ayda yaşanan büyük bir değişim olduğunu görüyoruz. Yeni dünya, hiç olmadığı kadar hızlı ve insanlar her saniye büyük bir değişim içinde. Markaların bu değişimi birebir yakalamaları, yeni teknolojik şirket yapılarına dönüşmedikçe çok mümkün değil ancak ucundan da olsa uyum sağlamaları onları bir süre daha ayakta tutabilir. Neyse bu konuları Sanayinin Dijital Dönüşümü‘nde fazlasıyla konuşuyoruz, burada ona girmeyelim.
Konumuz olan Dijital Pazarlamaya gelecek olursak, markaların 2019 için koymaları gereken hedeflerden, takip edecekleri metriklere kadar detaylı bir inceleme yapalım;
HEDEFLER
- Sürdürülebilir ve aksamayan bir iletişim yürütmek
Halen bir çok marka tüm yıl sürekli bir iletişim yapamıyor. Yılın belli zamanlarında yoğun bir iletişim, kalan zamanlarda tamamen susan bir marka görüntüsünden çıkamıyorlar. Ancak yeni dünyada tüketici ile kurduğunuz bağın sürekli aktif olması çok önemli. Artık çok fazla mesaj görüyoruz ve sadakat duygularımızı yitiriyoruz. Bu da sürekli iletişimin önemini fazlasıyla ortaya koyuyor. Yeni dünyada sürekli olmazsanız unutulursunuz.
- Geniş kitle iletişiminden mikro kitle iletişimine tam adaptasyon sağlamak
Markalar geleneksel iletişim kanallarından gelen makro boyutta planlama ve iletişimleri dijitalde de devam ettirmek istiyorlar. Ancak bu dijitalin ruhuna aykırı. İnsanlar online ortamda kendilerine özel bir dünya oluşturabildikleri için mutlulular ve siz bu insanlara kendilerini özel hissettirebildiğiniz sürece onlarla bağ kurabilirsiniz.
Markalar bir an önce hedef kitlelerini en azından 100 binlik kitlelere bölüp, daha mikro düşünmeye alışmalılar.
- Lokasyon bazlı iletişimi sürdürülebilir ve etkili kılmak
Dijitalin sunduğu en büyük olanaklardan biri insanları lokasyonlarına göre hedefleyebilmek. Bu imkanı ne yazık ki markalar kullanmıyorlar. Hedef kitleye kendini özel hissettirebilmenin en iyi yollarından biri olan lokasyon hedefleme, doğru planlama ile markanın satışlarına da en büyük katkıyı yapan bir etkene dönüşüyor.
- Ürün iletişiminde görsel zenginlik ve çeşitlilik sağlamak
Markalar dijitalde TV reklam filmlerinden kareler veya iştahsız ürün görselleri üzerinden iletişim yapıyor. İnsanlar çekici bulmadıkları ürün görsellerine karşı tamamen reklam yaklaşımı sergiliyor ve bakmadan geçiyor. Özellikle reklam alanlarının ve sosyal medya içeriklerinin yarım saniyelik bir görüntülenme süresinin olduğunu düşünürsek, insanların dikkatini çekme noktasında markaların durmaksızın gelişim ve değişim sağlamaları gerekiyor.
- Ürün iletişiminden ayrıştırılmış konsept iletişimler tasarlamak ve sürdürmek
Markaların dijital kullanımlarını incelediğinizde marka ve üründen öteye geçenlerin sayısı oldukça az. Ancak insanlar yeni şeyler duymak, farklı şeyler görmek ve paylaşabilecekleri hikayeler dinlemek istiyor. Bu nedenle konsept iletişimler markalar için çok değerli.
- Sürdürülebilir video içerik üretmek
Metin içerik artık etkileyiciliği yitiriyor. Aynı zamanda artık güvenilir de bulunmuyor. Yeni dünyada içerik, videolarla örülü bir yapıya dönüşüyor.
- User generated content konusunda teşvik sağlayacak projeler üretmek ve sürdürülebilir user paylaşımları sağlamak
İnsanlar artık daha az marka ve ürün paylaşıyor. Bunun ana sebebi markaların farklılık ve yaratıcılıklarını kaybetmeleri. Globali incelediğinizde halen paylaşılan bir çok marka ve hikayenin olduğunu görüyoruz. Bu konuda Türkiye olarak daha fazla çalışmaya ve yaratıcı olmaya ihtiyacımız var.
- Sadece sosyal medyada değil, tüm dijital dünyada varlık gösteren bir markaya dönüşmek
Markalar için dijital=sosyal medya olan bir algı var. Buna sebep olan popülist üst yönetimlerin pazarlama birimlerinde yarattığı baskı. Ancak dijital dünya içinde çok ufak bir parça artık sosyal medya. Geniş dijital dünyanın bütün nimetlerinden faydalanıp, dijital marka olmayı hedeflemek gerekiyor.
Dijital dünyadaki varlığınızı değerlendirmek için belirli metrikleri takip etmeli ve düzenli raporlamalısınız. Aşağıda 2019 için önemli gördüğüm bazı metrikleri paylaşıyorum,
METRİKLER
- Sosyal medyada aylık paylaşım sayısı (sürdürülebilirlik)
- Sosyal medyada aylık kullanılan içerik formatı sayısı(çeşitlilik)
- Erişim ve frekans(farkındalık)
- Sosyal medya içerik yorum sayıları (etkileşim)
- İzlenme oranları(etkileşim)
- User generated content sayısı(etkileşim+++)
- Kullanılan dijital platform sayısı
- Google trendleri
- Google arama keywordlerinin değişimi
Ve artık geride bıraktığımız metrikler:
Medya satın almasız erişim : Yeni dijital dünyada medya satın almasız var olmak, ışıksız bir yolda yürümeye benziyor. İstediğiniz yere varmanız ışık olmadan mümkün değil.
Sosyal medya takipçi sayıları : Takipçi sayısı hem nicelik hem de nitelik olarak değerini yitirdi. Artık içerik ve hız önemli.
Sosyal medya kraldır : Sosyal medya, markalar için ömrünü tüketiyor. 2020 iletişim planlarında sosyal medya yer alır mı? Belki, çok az…
Facebook kraldır : Facebook öldü…
Instagram yeni kral : Instagram, Facebook’a bağlı bir şirket olduğunu düşünerek, ömrünün çok da uzun olmadığını görebilirsiniz.
İstatistiki raporlama(değil istatistik + nitelik raporlama) : Dijital dünyada sayılar aldatıcıdır. Biri eğer size sadece sayıları raporluyorsa, gizlemeye çalıştığı bir şeyler var demektir.
Görsel Kaynak : https://blockchain-trust.com/wp-content/uploads/2018/07/time-for-change.jpg
İlgini Çekebilir
Biz Salı İnsanlarıyız.
Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…
Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.